Entrevista a Pere Quer, president de la fundació Passionarium

Pere Quer

Pere Quer

Què és el Centre d’Estudis Passionarium i com va néixer la idea de la seva creació?

El Centre d’Estudis Passionarium està dedicat a investigar i donar a conèixer el fenomen de les representacions teatrals populars i tradicionals de la vida, mort i resurrecció de Jesús; és a dir, les ‘Passions’. El Centre té com a element central de la seva activitat la construcció del Dipòsit Digital i Base de Dades consultable en línia Corpus Passionarium, que aplega, digitalitzats, tot tipus d’objectes procedents del patrimoni generat per les representacions tradicionals al llarg del temps. D’aquesta manera es posa a disposició del públic en general —i, alhora, es preserva— un fons patrimonial impossible de reunir físicament. El Centre també ha creat un portal web sobre Passions que reuneix informació sobre aquesta tradició i dóna accés a la Base de Dades.

La idea de la creació del Centre va sorgir de la constatació que no n’existeix cap que es dediqui a estudiar aquest fenomen de cultura popular i tradicional, d’altra banda molt estès a Catalunya i a Europa. L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va acollir la idea i hi ha anat sumant altres institucions, com la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Totes juntes han acompanyat en el projecte les Passions d’Olesa de Montserrat, Cervera i Esparreguera, que han estat les protagonistes de la gestació del Centre.

Quan entrarà en funcionament i quines són les seves expectatives?

El Centre iniciarà les seves activitats oficialment a finals de maig de 2010. El seu objectiu és anar sumant Passions al projecte i esdevenir punt de referència sobre aquest tema a Europa. Actualment participen directament en el projecte les Passions de Cervera, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Ulldecona i estan a punt d’integrar-s’hi una desena d’altres Passions catalanes. També s’han iniciat converses amb algunes localitats europees.

Quina plataforma tecnològica utilitza el projecte?

Pere Quer

Pere Quer

El Dipòsit digital està basat en una aplicació de programari lliure anomenada CDS Invenio, desenvolupat pel CERN. N’ha fet el desenvolupament i adaptació per al Centre Passionarium l’empresa barcelonina Cometa Technologies, especialitzada en solucions open source. El Dipòsit compleix l’estàndard internacional OAI-PMH i permet la integració amb altres bases de dades. A més, ofereix un potent mòdul de gestió personalitzada per als usuaris. Això és molt important per al Centre ja que facilita molt les activitats d’investigació i la creació de comunitat entre les persones interessades en el tema. El Centre d’Estudis té signat, a més, un conveni de col·laboració tecnològica amb NEÀPOLIS, Centre Tecnològic de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la sensibilitat del qual pels temes de cultura popular ha estat clau per al desenvolupament del projecte.

A qui va adreçat el Centre d’Estudis Passionarium?

A les persones interessades en general en qüestions de cultura popular i tradicional, en el teatre popular o en les Passions en concret. També a totes les persones a qui pugui interessar la investigació sobre aquests temes, des dels nivells escolars fins a l’alta investigació especialitzada en qualsevol de les perspectives des de les quals es pot tractar el fenomen passionístic: etnogràfica, artística, teatral, filològica, històrica, antropològica, social, musical, religiosa, etc. Pensem, a més, que pot ser un gran recurs educatiu.

Creu que aquesta idea és exportable a altres projectes, tot combinant art, coneixement i tecnologia, per tal de potenciar i preservar el nostre patrimoni i la nostra identitat cultural?

Sí. Penso que avui la tecnologia ha esdevingut companya nostra inseparable en àmbits com l’oci, la informació o l’educació i que també s’hi ha d’anar convertint en l’àmbit de les activitats tradicionals i populars. Per això el projecte Passionarium dóna tanta importància a promoure que la Xarxa serveixi per crear comunitat al voltant de les Passions (participants i persones interessades) i per crear i difondre coneixement sobre el fenomen. Penso que fent això situem les Passions en els nous mitjans d’expressió popular i que si no ho fem els restem força per afrontar el futur. A més, hem trobat que la STSI coincidia absolutament en la necessitat de tenir en compte les activitats populars i tradicionals dins del seu programa de creació de continguts digitals i això ens ha ajudat decisivament a materialitzar el projecte. Encara voldria afegir que en el cas de les Passions i altres activitats també molt característiques de la cultura popular catalana, el salt a les TIC ens fa molt més visibles al món. I crec que això té una gran importància.

Font: Notícia d’actualitat (24-04-2010) al butlletí de la STSI, de la pàgina de la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.