Una seixantena de persones van participar dissabte 30 de novembre a la Jornada 2019 del Centre d’Estudis Passionarium. De la mà de Xavier Povill -llicenciat en Arts Escèniques- es van poder redescobrir els antics decorats de paper de La Passió d’Olesa i conèixer-ne el funcionament, les anècdotes que els envolten i les influències que els van inspirar. Aquestes peces escenogràfiques es van utilitzar fins a mitjans del segle passat.
Després de la benvinguda als assistents per part del president de Passionarium, Sam Carrique, Povill va ser l’encarregat de conduir aquest viatge en el temps. Primer, amb a redescoberta de l’antic decorat de Pilat que es va desplegar a l’Espai d’Art del Teatre de La Passió d’Olesa, i després a l’escenari del teatre. Allà es va muntar per un dia el decorat de paper de l’Hort, format per quatre peces situades a diferents nivells per crear sensació de profunditat. Les persones que van assistir a l’acte els van poder tocar i passejar-hi per entremig.
La Jornada 2019 va combinar la interacció i la descoberta amb la informació sobre aquests elements escenogràfics. Així, Povill va explicar una breu teoria sobre els decorats de paper en general i la seva evolució històrica i va parlar de Pou Vila, el reconegut artesà a qui primer es llogaven els decorats per la temporada de Passió i que, amb la construcció del Gran Teatre de La Passió d’Olesa, va rebre l’encàrrec de pintar tota la nova escenografia.
Xavier Povill és net de Joan Povill i Adserà, autor del text actual de La Passió d’Olesa i que va ser director de l’espectacle en el període en què aquests decorats de paper es van dissenyar i utilitzar.
Amb aquest context, Xavier Povill va voler tractar amb major profunditat l’evolució i el procés creatiu dels decorats de la Passió olesana, sobretot des de l’època del Teatre Olesa i fins al Gran Teatre de La Passió. Va parlar dels rics esbossos de decorats que l’olesà Josep Tobella havia fet abans de la guerra civil; de l’obra del britànic William Hole, i de com el seu avi va prendre els esbossos de Tobella i l’obra de Hole com a referents per a l’escenografia del Gran Teatre, després que el tàndem que formaven Povill i Tobella –al capdavant de la Passió del Teatre Olesa com a directors escènic i artístic, respectivament– quedés orfe per l’assassinat de Tobella durant la guerra civil.
La Jornada 2019 del Centre d’Estudis Passionarium ha comptat amb el suport de l’Ajuntament d’Olesa i de La Passió d’Olesa de Montserrat, als quals Carrique durant l’acte va agrair la seva col·laboració.