L’aportació social de les Passions

Jornada 2015 Passionarium 27/11

Fotografia d’Anna Casado

El divendres 27 de novembre de 2015 va tenir lloc a la Biblioteca Santa Oliva d’Olesa de Montserrat la Jornada 2015 del Centre d’Estudis Passionarium.

L’acte principal va ser una xerrada de Marta Rovira Martínez, sociòloga, professora de la UAB i Presidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, amb el títol Per què la cultura tradicional és popular?

En la seva exposició, Marta Rovira va repassar diferents aspectes de l’organització social del món actual i quin paper hi tenen l’associacionisme, les activitats de cultura popular i, més en concret, les Passions. Va començar explicant com cada societat vol veure reflectits en les activitats que organitza els valors propis del seu moment històric. Després va reflexionar sobre els espais socials que les activitats de cultura popular obren per ser compartits col·lectivament, i del fet que les activitats tradicionals permeten compartir també unes pràctiques rutinàries rituals que queden, així, fora del temps. Cal que vagin evolucionant però no fins a tal punt que els participants i el públic no s’hi reconeguessin.

Després va continuar analitzant de quina manera les activitats de cultura popular ofereixen una oportunitat col·lectiva de representar i simbolitzar l’ordre social establert i com ajuden a refermar-lo o a transgredir-lo. I finalment, va tractar aspectes sobre la construcció del vincle social que construeix la col·lectivitat a partir de les experiències individuals i va acabar parlant d’allò que considera les grans preocupacions de les entitats de cultura popular i tradicional d’avui: la necessitat de creació constant de públic i com fer arribar aquestes experiències a les persones nouvingudes en el context d’una societat tan diversa com la nostra actual.

En el col·loqui posterior, hi va haver diferents intervencions que buscaven sobretot concretar en el camp específic de les Passions les reflexions llançades per la conferenciant. L’acte es va cloure amb unes paraules del Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Xavier Rota, que va agrair a les persones assistents, a les Passions participants i al Centre d’Estudis i a la Biblioteca que s’hagués celebrat aquell interessant acte.

Prèviament a la Conferència, es va fer la trobada de les Passions participants al Centre d’Estudis, en la qual es va repassar l’activitat dels darrers mesos i es van poder compartir nous projectes de futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada