Les Passions es troben per parlar sobre el seu futur

El divendres 28 de novembre va tenir lloc a la Biblioteca Santa Oliva d’Olesa de Montserrat la Jornada 2014 del Centre d’Estudis Passionarium, que portava per títol “Les entitats de cultura popular, avui: Passions i altres manifestacions tradicionals i populars”. A la Jornada van assisitir-hi representants de les Passions d’Esparreguera, Olesa de Montserrat i Ulldecona, a banda de participants d’altres entitats i públic interessat en general, que va omplir l’espai de la Biblioteca.

Lluís Puig, Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, va obrir l’acte recordant la força que té l’associacionisme cultural al nostre país. També va destacar la importància de la modernització tecnològica com a via d’avenç per a les entitats de cultura popular i va   qualificar de molt important el paper de les Passions i del Centre d’Estudis Passionarium en la cultura catalana.

A continuació, Javier Leiva, consultor digital i formador, va presentar una sessió sobre “Eines per a la millora de l’ús de web i xarxes socials en entitats culturals”, amb exemples i consells sobre com aquestes entitats poden crear i mantenir una presència efectiva en el món digital. Va reclamar l’ús estratègic d’aquestes eines i després va fer un repàs de les més conegudes i usades, analitzant-ne les principals característiques i valorant quines ofereixen més projecció de futur. Al final hi va haver algunes intervencions des del públic, a través de les quals assistents i ponent van anar perfilant encara més les característiques de les xarxes socials més conegudes.

Després, Xavier Graset, periodista i actor, actualment director del programa L’oracle de Catalunya Ràdio, va presentar les seves reflexions sobre “La cultura popular i tradicional avui. Perspectives de futur”. Va fer un exhaustiu repàs a les activitats de cultura popular, assenyalant quines similituds i quines diferències tenen entre si, a més de proposar quines són les grans qüestions que afecten i determinaran la seva pervivència futura, que, d’altra banda, veu llarga. En un to distès i amè, alhora que profund, va parlar de diversos canvis socials que les han afectat però també d’aquells valors que les fan encara útils avui: convivència, tolerància, harmonia, identitat, integració, etc. Tot això combinat amb una enorme capacitat de fer sentir el pas del temps i d’oferir a moltes persones vivències de tot tipus, plenes d’emocions. Més pròpiament en el terreny de les Passions, va destacar que a Catalunya aquesta tradició és exemplarment potent dins del context europeu i en va destacar sobretot la capacitat de moure grans quantitats de persones interessades.

En el posterior col·loqui hi va haver força intervencions, totes elles sobre les Passions. En el seu conjunt, van apuntar cap als grans temes de futur: la presència als mitjans de comunicació, les dificultats de la captació de públic per a espectacles tan grans, els beneficis d’anar evolucionant constantment per adaptar-se als temps, la comparació amb altres iniciatives europees, etc.

La Regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, va cloure l’acte destacant la importància de la trobada i la gran utilitat de compartir problemes, inquietuds i solucions. A continuació va demanar que es repetissin les trobades per reflexionar sobre Passions i, finalment, va agrair a organitzadors i assistents l’èxit de la trobada.

Storify:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada