Pel·lícula “El Judes” (1952). Passió d’Esparreguera

judesL’any 1952 el director de cinema Ignacio F. Iquino rodà a Esparreguera la pel·lícula “El Judes” amb guió de Rafael I. Salvia.

El film està basat en les representacions de la Passió d’Esparreguera, la vida quotidiana dels actors fora de l’escena teatral i els costums locals d’una època marcada per un profund sentit religiós i una cultura poc meterialista.

Així, els personatges, tret del gran primer actor del moment, Antonio Vilar, i del Manuel Gas, foren els mateixos intèrprets de “la Passió”.

La iniciativa d’utilitzar actors amateurs va sortir rodona del tot. Aquesta, a part de reduir despeses, aportà a la pel·lícula una espontaneïtat i naturalitat de què el camp professional es trobava força mancat. A més, a començament dels anys cinquanta aquest fet representava una gran aventura, així com una proposta interesantíssima, recollida a finals dels seixanta per diferents directors europeus de prestigi, entre ells, per exemple, Pier Paolo Passolini amb la trilogia: adaptació dels contes “Decameron”, “Les 1001 nits” i “Canterbury”.

Una altra de les característiques de “El Judes”, i que cal remarcar per la importància social que tingué, és que és el primer film parlat en català de las postguerra.
Fotograma de la pel·lícula

“El Judes” ha estat represa i emesa per televisió multitud de vegades, sobretot en èpoques quaresmals, i ha merescut sempre grans elogis de crítica. Tot i així, a començaments de la dècada dels seixanta i coincidint amb l’obbertura de noves propostes culturals i de pensaments, el públic veié en la pel·lícula un producte moralista i de catequesi i no li donà la importància que, com a fet cultural i cinematogràfic, mereixia. Amb el pas del temps, però, s’ha pogut comprovar i reconèixer definitivament les grans qualitats ceinematogràfiques que en si mateix reuneix el film. Un bon guió, una forta trama argumental i una intel·ligent planificació, l’han convertit en un flim qualificat entre els deu millors del cinema estatal de totes les èpoques.

judes2
Fotograma de la pel·lícula “El Judes” (1952)

El rodatge del film comportà força canvis en el tarannà de tots els esparreguins, per tal d’adaptar el set quefer diari a les necessitats imposades per director: no anar a treballar o fer-ho després d’haver rodat interiors tota la nit, eren esforços molt feixucs en uns anys molt difícils.

judes3
Rodatge de la pel·lícula

Aquests esforços, però, es van veure àmpliament recompensats car “El Judes”, al llarg dels anys, ha anat procalmat per tots els pa·isos el mèrit de les representacions de la Passió d’Esparreguera; seleccionada en la Biennal de Venècia, fou premiada en diferents concursos cinematogràfics de l’època.

Rodatge de la pel·lícula “El Judes” (1952)

Font: Patronat de la Passió d’Esparreguera. “El Judes”. La Passió d’Esparreguera. [2a ed. revisada i actualitzada].Esparreguera: Gràfiques Esparreguera, 1992. Pag. 76-79.
Podeu consultar els fotogrames de la pel·lícula “El Judes” a Corpus Passionarium.

One Comment

  1. Muito bom ver a lingua Catalana sendo escrita… deixo aqui uma página sobre o cinema Português no Brasil: http://cinema-ads.blogspot.com.br/2016/11/portuguese-movies-in-brazil-in-1950s.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada